Gå til hovedindhold

Kvinderettigheder er vigtige for klimakampen

Kvinder er mere udsatte under krige og konflikter, og det gælder også for klimakrisen. Samtidig har kvinderettigheder betydning for et samfunds evne til at løse kriser. Derfor skal kønsulighed bekæmpes globalt – for både kvindernes og klimaets skyld, skriver minister for ligestilling Trine Bramsen (S) i dette debatindlæg

Indhold

  I sidste uge mødtes ministre og repræsentanter fra lande verden over til FN’s kvindekommissions samling i New York.

  Der er nok at tale om. Og der er endnu mere, der skal handles på. COVID-19-pandemien har over hele verden ramt kvinder og piger hårdt. Med mere vold og store økonomiske udfordringer. Klimakrisen sætter sine tydelige spor rundt om i hele verden. Der bliver længere til brønden efter vand, og hverdagen – som i forvejen var svær – ændres mærkbart.

  Krige og konflikter rundt om i verden sender kvinder og piger på flugt og efterlader dem i øget risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb, tvangsprostitution, menneskehandel og tvangsægteskaber. Senest har Putins krig mod Ukraine sendt millioner af kvinder og børn på svære og farefulde rejser.

  Det er et faktum, at kvinder og piger bliver mere udsatte, når der er kriser og krig. Det bliver verdens lande nødt til at anerkende kollektivt – og handle på. FN har gennem tiden vist sig stor og stærk som bannerfører for fokus på rettigheder og fredeligt samhør. Men i sidste ende hviler ansvaret på de enkelte stater. På deres accept og forståelse af udfordringerne. På deres politiske vilje til at handle.

  Da jeg tog ordet fra den fornemme talerstol i den store FN-bygning som Danmarks ligestillingsminister, var det med en klar opfordring til, at alle lande forstår, at den kønsulighed, der er i verden, skaber utryghed. Det gør en forskel, om der er lovgivning, der forbyder overgreb og misbrug af piger og kvinder. For det er altid strukturer, der former kulturer.

  Men de manglende rettigheder begrænser ikke alene den enkelte pige og kvinde. De har også betydning for et samfunds evne til at løse kriser. Det har en betydning, at kvinder er repræsenteret, hvor beslutninger træffes. Og med det store globale fokus på klimakrisen gør det også en forskel, at piger og kvinder har rettigheder. Retten til uddannelse og retten til prævention og abort er også i det perspektiv vigtige.

  Så der er ikke længere nogen undskyldning for ikke at sikre og fremme bedre rettigheder til piger og kvinder. Hverken for os i Danmark eller i andre lande.